Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Wijziging in aanpak digitalisering civiele procedures

Wijziging in aanpak digitalisering civiele procedures

De aangekondigde digitalisering (beter bekend als KEI) van civiele procedures wordt op een andere wijze aangepakt. Bij de invoering is er een pilot bij 2 gerechten en daarna volgt meteen invoering bij alle gerechten. Ook verandert de volgorde van digitalisering.

Als eerste zijn handelsvorderingen aan de beurt, dan hoger beroep, vervolgens kanton en daarna verzoekschriften en kort geding. In deze tijdlijn is een en ander inzichtelijk gemaakt.

Modernisering rechtspraak

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Wetgeving

De invoering van verplicht digitaal procederen voor professionele partijen is afhankelijk van wanneer het parlement de KEI-wetgeving heeft aangenomen. Op dat moment treedt er een voorbereidingstijd in voor onder andere advocaten en deurwaarders van een half jaar. Een half jaar nadat de wetgeving is aangenomen, wordt digitaal procederen verplicht. De wetgeving ligt nu in de Eerste Kamer. De verwachting is dat die voor de zomer instemt.

Planning

Bij elke zaakstroom komt een proefperiode van 5 maanden bij 2 gerechten. Voor kantonzaken wordt dit een pilot van juni tot oktober 2018. Lees meer…