Nieuws

Werkbezoek minister Dekker en staatssecretaris Van Ark

29 maart 2018

Werkbezoek minister Dekker en staatssecretaris Van Ark

Bewindslieden gaan mee met Syncasso op deurwaardersroute

Syncasso kreeg 28 maart jl. minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) op werkbezoek. De minister wilde alles weten over de Syncasso manier om Niet Willers van Niet Kunners te onderscheiden. Hoe daar in de behandeling mee wordt omgegaan, of ook de ambtshandelingen daarop aangepast worden.

Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) verbaasde zich erover dat alleen Gerechtsdeurwaarders het Digitaal Beslag Register gebruiken – en de overheid zelf nog niet. Waardoor niet kan worden gezien of iemand belastingschuld heeft. Daar dus ook geen rekening mee gehouden kan worden.

De staatssecretaris en de minister zijn enthousiast over het Syncasso scoremodel dat gehanteerd wordt voor het CJIB. Waarmee Syncasso bij een ‘regelaar’ de volgende dag een persoonlijk regelingsvoorstel toezendt. De toelichting dat onze deurwaarders met behulp van een speciale app een bezoekverslag aanmaken om onze scoremodellen te actualiseren, maakt ook veel indruk. Net als de innovatieve incassocommunicatie in de vorm van het visuele exploot en de motivatiekaartjes.

Bewindslieden mee op deurwaardersroute

De minister en de staatssecretaris gaan mee op deurwaardersroute. Om met eigen ogen te zien en beleven hoe dat werkt in de praktijk. Staatssecretaris Tamara van Ark heeft zich uitgebreid laten informeren voor ze bij Paul Otter in de auto stapt om op route te gaan. Ze is zelf jarenlang wethouder van sociale zaken geweest en weet uit eigen ervaring veel over de armoede- en schuldenproblematiek.

Tijdens de rit vraagt de staatssecretaris aan Paul welke drie dingen hij het belangrijkst vindt om snel aan te pakken. Waarop Paul met haar in gesprek raakt over relevant wetenschappelijk onderzoek waar veel te weinig gebruikt wordt gemaakt. Dat er zo snel mogelijk één centrale database moet komen waar gerechtsdeurwaarders en schuldhulpverleners samen gebruik van kunnen maken. En de noodzaak van effectief toezicht op de schuldhulpverlening.

Lezen ≠ Begrepen

Paul maakt van de gelegenheid gebruik om de staatssecretaris vers van de pers de tussenrapportage van ons onderzoek Lezen ≠ Begrepen te overhandigen. Een onderzoek dat gefinancierd is door haar eigen ministerie. De staatssecretaris verbaast zich over de uitkomst van het onderzoek: ruim 50% van de onderzochte debiteurklanten is laag talig! Dat een gerechtsdeurwaarder het initiatief moet nemen voor zo’n onderzoek, vindt ze bijna nog lastiger om te begrijpen.

Met de minister op route

De minister gaat mee op route met gerechtsdeurwaarder Marcello Driesenaar. De minister is duidelijk een doorpakker, die meegaat aan de deur en door de debiteurklanten wordt herkend. ‘Ik loop stage bij de deurwaarder’ legt de minister desgevraagd uit.

De route gaat langs debiteurklanten die allemaal persoonlijk gesproken worden. Op een adres met een overvolle brievenbus wordt in eerste instantie niet opengedaan. De voordeur van de portiekwoning is los, dus lopen ze samen naar boven om aan te kloppen. Nu wordt wel opengedaan, door een jongeman die zichtbaar in de problemen zit. Onze minister gaat met hem in gesprek en adviseert om snel hulp te gaan zoeken. Op weg naar het volgende adres vraagt hij zich hardop af of hij dat nu ook echt zal gaan doen.

De minister complimenteert Marcello met zijn ontspannen manier van omgaan met de problemen en de debiteurklanten. Noemt het fascinerend dat debiteuren het zo ver laten komen, ondanks een voorafgaand intensief minnelijk traject. Bewonderenswaardig dat gerechtsdeurwaarders in staat zijn om aan de deur contact te leggen om een helpende hand bieden om een oplossing of hulp te vinden. Echte problemen verdienen een oplossing. Daarbij merkt de minister meteen op dat de Niet-Willers wat hem betreft gewoon aangepakt moeten worden.
Werkbezoek minister

Gerelateerde nieuwsberichten

09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
Feedback