Nieuws

Week van het Geld 2024: Hoe ben jij je GELD de BAAS?

12 maart 2024

 

De “Week van het Geld” is van start gegaan! Een jaarlijks initiatief dat landelijk aandacht vraagt voor het belang van financiële educatie voor kinderen en jongeren. Dit jaar staat het thema ‘Hoe ben jij je geld de baas?’ centraal. Een cruciale vraag, vooral gezien de toenemende schuldenproblematiek onder jongeren.

Waarom de Week van het Geld?

Financiële zelfstandigheid begint op jonge leeftijd. Door kinderen en jongeren op school te leren omgaan met geld, leggen we de basis voor hun toekomstige financiële welzijn. De Week van het Geld, die plaatsvindt van 11 tot en met 15 maart 2024, biedt een uitgelezen kans om dit onderwerp extra onder de aandacht te brengen.

Schulden onder jongeren: Een groeiend probleem

Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de groep jongeren met schulden gestaag groeit. Maar waarom? Een aantal oorzaken:

  1. Individuele kenmerken: Sommige jongeren zijn kwetsbaarder voor financiële problemen door bijvoorbeeld impulsieve uitgaven of gebrek aan financieel inzicht.
  2. Gezinskenmerken: Opvoeding en financiële gewoonten binnen het gezin spelen een rol.
  3. Kenmerken van de groep: Door sociale druk en trends kunnen jongeren in de schulden raken.
  4. Maatschappelijke ontwikkelingen: Denk aan stijgende studiekosten, verleidelijke reclames, en de complexiteit van financiële producten.

Financiële educatie als oplossing

Educatie is de sleutel. Jongeren moeten leren budgetteren, sparen en hoe ze verstandige financiële keuzes maken. Daarom biedt Wijzer in geldzaken gratis materialen aan voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Samen zorgen we ervoor dat jongeren écht baas worden over hun geld.

Doe mee!

Verschillende Syncasso deurwaarders geven deze week gastlessen voor MBO leerlingen. Dat is niet alleen leuk en leerzaam voor de leerlingen maar ook voor onze deurwaarders. Die leren zo hoe jongeren denken en met geld omgaan. Dat helpt ons weer beter ons werk te doen en passende oplossingen te vinden. Laten we deze Week van het Geld aangrijpen om te zorgen dat meer jongeren een financieel gezonde toekomst tegemoet gaan door het gesprek aan te gaan.

www.weekvanhetgeld.nl

Feedback