Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

'Tegenhouden beslaglegging is al mogelijk'

Is uitstel de oplossing?

Mensen met zware schulden moeten een halfjaar ‘adempauze’ krijgen. Dat plan presenteerde staatssecretaris Jetta Klijnsma vandaag. Maar dat is tegen het zere been van deurwaarders.

Volgens Paul Otter, directeur bij gerechtsdeurwaardersorganisatie Syncasso, is het plan een ‘lege dop’. ‘Er wordt in die tijd niks opgelost. We kunnen geen beslag leggen of we kunnen niet ontruimen. Maar de regel die dat zou kunnen tegenhouden was er al. Het heet nu pre-moratorium, maar er is een al een wet van een moratorium. Dus eigenlijk krijgen we nu een tweede, zelfde regel. En dit gaat uitstralen van: je krijgt extra pauze’, zegt Otter.

Het zou ook lastiger worden voor deurwaarders omdat mensen dan minder contact met deze beroepsgroep zouden gaan opnemen, vreest Otter. Het werk wordt dus bemoeilijkt. Het plan is ook niet in het belang van de schuldenaar, vindt Otter.

Hij verwijst daarmee naar het moratorium, waarin wordt geregeld dat iemand met een schuld in het geval van een op handen zijnde ontruiming of vordering naar de rechter kan stappen. Lees meer…