Nieuws

Syncasso en Kerckebosch organiseren het Jaarcongres Schuldenketen

18 april 2024

 

Dit jaar organiseert Syncasso samen met opleidingsinstituut Kerckebosch een vervolg op de succesvolle schuldencongressen van afgelopen jaren. Het thema van Jaarcongres Schuldenketen 2024 is ‘Zelfredzame burgers en duurzaam betaalgedrag’. Bent u erbij op donderdag 13 juni in Utrecht?

De overheid verwacht dat burgers (zelf)redzaam zijn op veel sociale gebieden waaronder hun persoonlijke financiën. Tegelijkertijd zien we het aantal mensen dat bij herhaling een betalingsachterstand heeft toenemen. En zien we hoe relatief kleine betalingsachterstanden snel kunnen oplopen en zich ontwikkelen tot problematische schulden.

Tijdens de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen bespreken we hoe de schuldenketen burgers kan ondersteunen bij zelfredzaamheid en duurzaam betaalgedrag.

Financiële redzaamheid

Om burgers in staat te stellen (financieel) gezond te zijn en te blijven, is het belangrijk om ze te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid. Dit kan door het versterken van vaardigheden, geloof in eigen kunnen en zelfregulatie en het verminderen of voorkomen van stress. Uit onderzoeken komt naar voren dat veel burgers onvoldoende doenvermogen hebben om zelf in actie te komen, maar ook te maken hebben met onzekerheid en gebrek aan grip op hun omgeving (WRR, 2017 en 2023).

Daarnaast zijn kennis en vaardigheden alleen niet genoeg voor financiële redzaamheid. Ook burgers met een goede opleiding en een goed inkomen kunnen in moeilijkheden komen omdat ze even niet opletten of zaken voor zich uitschuiven. Dat geldt zeker bij life events zoals 18 worden, een echtscheiding, faillissement of ontslag. En soms is het juist de overheid die burgers minder redzaam maakt, omdat ze onvoldoende rekening houdt met verschillen in het doenvermogen van die burgers.

Het belang van duurzaam betaalgedrag neemt toe

Het aantal huishoudens met problematische schulden steeg begin dit jaar tot 726.000. Dat wordt ondermeer veroorzaakt door inflatie en stijging van de vaste lasten, maar ook door de moeite die burgers hebben in het omgaan met ingewikkelde systemen voor inkomensondersteuning. Betalingsachterstanden oplossen en voorkomen dat iemand opnieuw de rekeningen niet kan betalen of schulden maakt: dat is zowel maatschappelijk als economisch van waarde. Maar dan moeten burgers wel financieel (zelf)redzaam zijn of als zij dit (nog) niet zijn, hierin op de juiste manier ondersteund worden.

Doel van het jaarcongres Schuldenketen

De schuldenketen zijn de organisaties die gezamenlijk uitvoering geven aan het voorkomen van problematische schulden, aan verantwoord incasseren en aan het ondersteunen van mensen met problematische schulden. Met dit jaarcongres willen we het werkveld, bewindslieden en politiek inspireren over een geïntegreerde aanpak van de schulden- en invorderingsproblematiek.

Het doel van dit jaarcongres is om de gehele schuldenketen samen te brengen en met elkaar in contact te komen. We zien u graag komende 13 juni; lees hier meer over het programma en de inschrijving.

Inschrijven
Feedback