Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Start 1e fase onderzoek 'Lezen ≠ Begrijpen'

Start 1e fase onderzoek ‘Lezen ≠ Begrijpen’

Samen met Kredietbank Nederland, Rijks Universiteit Groningen (RUG) en de Stichting Lezen & Schrijven is SyncassoLab gestart met het onderzoek ‘Lezen ≠ Begrijpen’. Het doel van dit onderzoek is om het percentage laaggeletterdheid onder onze debiteurklanten in kaart te brengen. Vervolgens gaan we met laagtaligen onderzoeken hoe we het beste met hen kunnen communiceren.

Hoe onderzoeken we dit?

In de eerste fase van het onderzoek gaan student-assistenten van de Rijksuniversiteit bij debiteurklanten op huisbezoek voor het afnemen van een taalmeter. In de periode tot en met december 2017 laten we 600 van onze debiteurklanten een taalmeter invullen. Voor het invullen van de taalmeter die ongeveer 20 minuten duurt krijgt de debiteurklant een cadeaubon van € 10,-. Als uit de uitkomst van de Taalmeter blijkt dat een klant moeite heeft met lezen, dan wordt hij doorverwezen naar een Taalhuis in de buurt voor hulp. Het Taalhuis benadert de klant vervolgens voor een aanbod op maat.

Training

Ter voorbereiding op het afnemen van de Taalmeters zijn de studenten en het projectteam getraind door Stichting Lezen & Schrijven. In de training is uitleg gegeven over laaggeletterdheid (ook in combinatie met schulden), het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid, de inzet en het gebruik van de taalmeter en hoe er doorverwezen kan worden naar een Taalhuis in de regio.

Benieuwd naar jouw eigen taalscore? Vul dan hier een Taalmeter in. Voor zowel de loginnaam als het wachtwoord kan je het woord “demo” gebruiken.

Op de hoogte blijven of meer zien?

Voor meer informatie: zie www.lezenisnietbegrijpen.nl. Als je het leuk vindt om actief op de hoogte te worden gehouden over de voortgang van het onderzoek, schrijf je dan vooral in voor de nieuwsbrief! Als je meer wilt weten over de Taalmeter en laaggeletterdheid klik op de onderstaande links:

Klik hier voor een e-learning; voor iedereen die in het werk te maken heeft met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

* De Taalmeter is een online screening waarmee op een snelle en eenvoudige wijze mensen opgespoord kunnen worden die mogelijk moeite hebben met lezen.