Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Reactie HC op voorstel van wet: ‘Wet aanpak misstanden incassodienstverlening’.

Reactie HC op voorstel van wet: ‘Wet aanpak misstanden incassodienstverlening’.

Carola Schouten en Keklik Yucel hebben de Haagse Commissie om een reactie gevraagd op hun initiatiefwet inzake de aanpak misstanden incassodienstverlening.

De Haagse Commissie, en daarmee de VVCM en het VCMB, is groot voorstander om de misstanden in de incassodienstverlening stevig aan te pakken. Dit is in het belang van de schuldenaar maar ook van de schuldeiser. Terecht wordt in de toelichting het onderzoek uit 2015 van de VCMB aangehaald, waaruit blijkt dat ook zeker onze achterban deze aanpak wenst. De Commissie staat dan ook volledig achter het door voormelde Tweede Kamerleden genomen initiatief om via nieuwe wetgeving een eerlijke, transparante en betrouwbare incassosector te kunnen garanderen. De Haagse Commissie heeft bij de initiatiefwet en haar toelichting verder de navolgende opmerkingen/aanbevelingen:

Omschrijving incassodienstverlening

De definitie in artikel 1 lid 1 van Incassodienstverlening is naar de mening van de Haagse Commissie te beperkt en zou ruimer geredigeerd moeten worden. Een incassobureau verleent in de praktijk meer diensten dan dit. Denk hierbij aan juridische advisering, preventieve bezoeken, verhaalsonderzoeken etc. Ook de aanverwante dienstverlening zou onder de initiatiefwet moeten vallen zodat ook deze diensten kunnen worden gereguleerd. Lees meer…