Nieuws

Rapporteren over het verleden is ingehaald door grip op toekomstige ontwikkelingen

28 september 2023

 

Martijn Andriessen, financieel directeur – verantwoordelijk voor ons Finance Team, de financiële afwikkeling en rapportage van onze incasso-activiteiten, onze bewaarpositie, forecast en budgetbewaking.

Wat zie jij als de belangrijkste veranderingen in jouw aandachtsgebieden de afgelopen jaren?

Er zijn op alle vlakken belangrijke veranderingen. Als ik kijk naar onze interne organisatie, daarin gaan we steeds efficiënter werken. Standaard repeterende werkzaamheden willen we zoveel mogelijk automatiseren. Menskracht moet daar kennis, kunde en maatwerk aan toevoegen. We helpen onze opdrachtgevers om declaraties en afrekeningen gemakkelijker in hun eigen processen in te kunnen passen. Daarbij kijken we vooral wat de geleverde informatie oplevert voor de opdrachtgever. Welke waarde voegt het toe. Wat ook sterk ontwikkeld is in de afgelopen jaren is de bescherming en beveiliging van informatie. Daar ontwikkelen we voortdurend in door.

Een andere ontwikkeling van de afgelopen jaren zijn certificeringen en de audits daarvoor. Daarmee laten we zien dat we ‘in control’ zijn aan onze opdrachtgevers. Het zou mooi zijn als de verschillende certificeringen beter op elkaar afgestemd worden. Nu auditen we dingen dubbel omdat het elkaar overlapt. Dat kan beter en efficiënter.

Finance ging voorheen over registreren en rapporteren over wat er in het verleden gebeurde. Nu is wat er in de toekomst gaat gebeuren juist belangrijker. Voorspellen hoe de omzet zich ontwikkelt bijvoorbeeld. Of onze budgets daarmee in de pas blijven lopen. Onze Business Intelligence omgeving heeft ons daar goed mee vooruit geholpen. Daarbij heeft onze focus op grote opdrachtgevers veel verschil gemaakt. In het verleden ging een derde van alle vragen die we kregen over afwikkelingen. Dat komt nu nog maar sporadisch voor, omdat we ook veel via webservices zoals API’s  gegevens uitwisselen.

Welke ontwikkelingen in jouw aandachtsgebieden verwacht je dat de komende jaren erg belangrijk zijn?

Nog meer efficiency. Meer gegevensuitwisseling met opdrachtgevers om ze beter te faciliteren. Meer focus op de inhoud in plaats van de cijfers. Bij de implementatie van nieuwe opdrachtgevers zien we dat al. Prijs was voorheen de drijvende factor, dat verschuift meer en meer naar duurzaam betalen en regelen. Opdrachtgevers zijn bereid om je te waarderen voor wat je NIET doet. Om kosten te voorkomen en te zorgen dat de debiteurklant weer op het goede spoor komt.

Het takenpakket van de GDW verschuift van incasso naar het voorkomen van schulden. Zie jij ook die beweging in jouw aandachtsgebieden?

Die ontwikkelingen zie je sterker bij Business Control en Operatie dan in mijn team. We merken wel dat de samenwerking met onze opdrachtgevers intensiever wordt. Daar gaan wij in mee natuurlijk en dat is best verfrissend. Samen nieuwe ontwikkelingen onderzoeken. In gesprek gaan hoe wij onze processen kunnen verbeteren om aan te sluiten bij onze opdrachtgevers. Op het gebied van Betalen en Regelen zetten we grote stappen. Door onder andere gemak toe te voegen. We trekken daarin samen op met onze opdrachtgevers. Op die manier stimuleer je ook gezond betaalgedrag.

Feedback