Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Opnieuw minder Nederlanders failliet gegaan

Opnieuw minder Nederlanders failliet gegaan

Het aantal persoonlijke faillissementen is in 2016 gedaald naar het laagste aantal sinds 2000. Al drie jaren achtereen gaan er minder particulieren failliet dan in het voorgaande jaar.

In 2016 waren er 1.545 persoonlijke faillissementen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat zijn er ongeveer een kwart minder dan in 2015. In vergelijking met het hoogtepunt in 2013 (4.073 persoonlijke faillissementen), gingen er in 2016 zo’n 62 procent minder personen bankroet.

Het CBS benadrukt dat de economische omstandigheden sinds 2013 flink zijn verbeterd. Ook lopen minder schuldsaneringen uit op een faillissement. Zo eindigde in 2013 nog 5,3 procent van de beƫindigde schuldsaneringen in een faillissement. In 2015 ging het nog maar om 2,1 procent.

Eenmanszaak

In vier op de tien persoonlijke faillissementen ging het vorig jaar om een faillissement van een eenmanszaak. De daling was vooral zichtbaar bij personen zonder eenmanszaak.

Faillissementen van personen zijn goed voor iets meer dan een kwart van alle faillissementen. Het grootste deel van de faillissementen zit bij bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken).

Overijssel

In Overijssel gingen vorig jaar relatief de meeste personen failliet. Per honderdduizend inwoners zijn vijftien persoonlijke faillissementen uitgesproken. Landelijk gaat het om negen per honderdduizend inwoners. Lees meer…