Nieuws

Onze jaarverslagen over 2022: cash- en care- verslag

21 april 2023

 

Ook in 2022 hebben we ons samen met onze opdrachtgevers en ketenpartners ingezet om problematische schulden op te lossen en te voorkomen. Daarbij stonden ketensamenwerking en duurzaam betaalgedrag centraal. We zijn trots op ons team dat zichzelf ook dit jaar weer overtrof op het gebied van professionaliteit en betrokkenheid.

Doordat het jaar 2022 zich kenmerkte door de nasleep van Corona, energiearmoede en hoge inflatie werden er hogere volumes nieuwe dossiers verwacht voor 2022. Deze stijging bleef vooralsnog uit. De combinatie van toegenomen aandacht voor schuldenproblematiek, hulp en steunmaatregelen uit diverse hoeken hebben hier aan bijgedragen. Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat de overheidssteun en verhoogde aandacht voor schuldenproblematiek weer gaat afnemen in de toekomst, maar dat er belangrijke veranderingen in de afgelopen periode zijn die een blijvend karakter hebben.

Positief resultaat

Door gewonnen aanbestedingen in 2021 en 2022 hebben we in 2022 +35% nieuwe dossiers in behandeling gekregen ten opzichte van het jaar daarvoor. Onze focus op het verbeteren en versterken van ons minnelijk incassoproces werkt goed. Een steeds groter deel van de instroom wordt minnelijk opgelost. Een gevolg hiervan is dat de omzet niet gelijk is gestegen met de toegenomen instroom van nieuwe dossiers. Onze omzet is in 2022 met 3,5% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dankzij ons professionele team dat ondersteund wordt door efficiënte processen en betrouwbare voorspelmodellen bleef ons bedrijfsresultaat, ondanks de toegenomen kosten door de inflatie (onder andere op personeel en huisvesting), positief.

Onze Care-initiatieven

De mondiale ontwikkelingen van het afgelopen jaar, versterkten de noodzaak van onze care-doelstellingen voor 2022. Zo zijn we het afgelopen jaar een groot wetenschappelijk onderzoek gestart met ketenpartners en onderwijsinstellingen Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Utrecht naar interventies om duurzaam betaalgedrag te motiveren. Ook is in een soortgelijke samenwerking het concept van de Geregistreerde Schuldregeling (GSR) ontwikkeld om de kosten van gerechtelijke incasso te beperken. Op basis daarvan is in 2022 een succesvolle motie ingediend, waarin de regering is gevraagd om het concept uit te werken. Syncasso heeft daarop een conceptwetsvoorstel geschreven dat begin 2023 is gereviewd door ketenpartners. In ons Care-verslag leest u meer over deze en alle andere lopende en nieuwe care-initiatieven we in 2022 hebben ondernomen, gebundeld onder de acht normen van de Social Responsible Credit Management (SRCM) certificering.

Ons Care-verslag verschijnt naast ons financiële Cash-jaarverslag. Zo versterken beide kanten van onze merkbelofte ‘We cash. We care.’ elkaar.

Cash-verslag Care-verslag
Feedback