Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Nauwelijks groei in aantal mensen met achterstand op lening

Nauwelijks groei in aantal mensen met achterstand op lening

Het aantal mensen met betalingsachterstanden op hun leningen is in het afgelopen halfjaar nauwelijks toegenomen.

Er zijn nu in totaal 777.788 mensen die achterlopen met het terugbetalen van een lening, meldt Bureau Krediet Registratie (BKR) vrijdag.

In juli ging het nog om een nagenoeg even groot aantal. Toen telde het BKR 777.767 mensen met een achterstand.

“De afgelopen jaren stegen de betalingsachterstanden op leningen alleen maar. Deze stabilisatie is dus relatief goed nieuws”, reageert algemeen directeur Peter van den Bosch van BKR. “Uiteraard vooral voor de consument, maar ook voor kredietverstrekkers en de maatschappij als geheel.”

Uniek

BKR noemt het “redelijk uniek” dat het aantal betalingsachterstanden op leningen nauwelijks toeneemt. Bij andere soorten betalingsverplichtingen groeien de achterstanden wel.

Dat het met leningen relatief beter gaat, ligt volgens Van den Bosch onder meer aan het feit dat consumenten vanwege de economische crisis terughoudender zijn geworden met het aangaan van nieuwe leningen. Verder worden leningen ook minder makkelijk verstrekt aan mensen die dat eigenlijk niet kunnen dragen.

Bovendien proberen kredietverstrekkers volgens de algemeen directeur consumenten met betalingsproblemen eerder te helpen. Lees meer…