Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Modernisering civiel recht

Modernisering civiel recht

Het civiel recht krijgt een vereenvoudigde basisprocedure. Hierin krijgt de rechter een regierol, waardoor meer maatwerk mogelijk is en termijnen beter worden gehandhaafd. Advocaten en later ook gerechtsdeurwaarders en andere gemachtigden procederen straks verplicht digitaal.

Wat verandert er in de civiele procedures?

In de nieuwe civiele procedure is er nog maar 1 inleidend processtuk voor zowel de vordering als het verzoek: de procesinleiding. Deze komt in de plaats van de dagvaarding of het verzoekschrift. U dient deze procesinleiding in via Mijn Rechtspraak.

Als u de procesinleiding bij de rechtbank heeft ingediend, ontvangt u via Mijn Rechtspraak het oproepingsbericht. Als eiser of verzoeker bepaalt u zelf hoe u dit bericht bij de verweerder bezorgt. Dit kan bijvoorbeeld per post of e-mail of u laat het betekenen door de deurwaarder. U kunt de procesinleiding ook pas later bij de rechtbank indienen. Dan stelt de deurwaarder eerst het oproepingsbericht op en betekent deze aan de verweerder. Bekijk hier de video’s en lees meer…