Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Interactieve relatiebijeenkomst Payment Service Directive 2

Interactieve relatiebijeenkomst
Payment Service Directive 2

Kansen voor creditmanagement

In februari dit jaar is het PSD2-vergunningloket van De Nederlandsche Bank geopend. Met een Payment Service Directive 2 vergunning is het mogelijk om rekeninginformatie in te zien of een betaling te initiëren. Mits de eigenaar van de rekening(en) je daar toestemming voor heeft gegeven. De banken moeten hieraan gratis hun medewerking verlenen. Volgens veel creditmanagers is dat een revolutionaire ontwikkeling. Alleen hoe zich dat ontwikkelt, weten we nog niet zo goed. Net zo min als we niet precies weten wat het voor onze werkzaamheden gaat betekenen.

Open Banking

In Groot Brittannië is PSD2 bekend als Open Banking. Al in 2016 werden de negen grootste banken door de Britse ACM verplicht om bankrekeninginformatie te delen met startups die daarvoor een licentie konden aanvragen. In Groot Brittannië is al langer ervaring met Open Banking, zoals ze PSD2 daar noemen. Daar zijn inmiddels 100 vergunninghouders die in januari 2019 23,1 miljoen keer gebruik maakten van de Open Banking API. Nog geen indrukwekkende aantallen, maar voldoende om te voorspellen dat PSD2 in Nederland ook van de grond komt. Interessant om samen met onze belangrijkste relaties te bekijken welke nieuwe diensten er ondertussen zijn ontwikkeld met behulp van Open Banking. Zijn die ook interessant voor de Nederlandse markt? Wat zou dat betekenen voor onze eigen activiteiten?

Kansen voor creditmanagement

Op donderdag 6 juni organiseerde Syncasso een lunchbijeenkomst voor haar relaties in Utrecht. Tijdens de lunch bespraken we verschillende Open Banking proposities die in het afgelopen jaar ontwikkeld zijn. Komen die nieuwe proposities binnenkort het kanaal over? Daar lijkt het wel op, omdat 15 Britse organisaties een PSD2-vergunning bij De Nederlandsche Bank hebben aangevraagd. Zijn die interessant voor de Nederlandse markt? Een aantal toepassingen absoluut! Wat zou PSD2 kunnen opleveren voor creditmanagement toepassing? Daarover zijn we lang in gesprek geweest. Die gedachtewisseling tussen creditmanagementprofessionals leverde verschillende interessante productontwikkelingsideeën op. Daar is Syncasso ondertussen mee aan de slag gegaan. We hebben afgesproken dat we eind september weer met onze relaties om tafel gaan om de uitwerking van de ideeën te bekijken. Vanaf 14 september 2019 is PSD2 in heel Europa van kracht.

Op dinsdag 24 september organiseren we een vervolgsessie. Heb je interesse? Stuur dan een mail naar communicatie@syncasso.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.