Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Hoge opkomst eerste seminar Lezen ≠ Begrijpen

Hoge opkomst eerste seminar Lezen ≠ Begrijpen

Dinsdag 15 januari, 13.00 uur, de eerste van zes seminars “Lezen is niet begrijpen”. Met de seminars sluiten we een twee jaar lopend onderzoekstraject af dat we met de Rijksuniversiteit Groningen, Kredietbank Nederland en de stichting Lezen en Schrijven hebben uitgevoerd. Die brede samenwerking is op zich al bijzonder.

Schrijnende gevolgen

Het onderwerp is misschien niet zo bijzonder, maar de resultaten van het onderzoek des temeer. Uit ons onderzoek is gebleken dat meer dan 50% van de mensen met financiële problemen ook problemen heeft met lezen en schrijven. De gevolgen daarvan hebben we ook in beeld gebracht in het tweede deelonderzoek. Deze zijn schrijnend en zorgen er in de praktijk voor dat we ons werk niet goed kunnen doen. In het laatste deel van het onderzoek hebben we diverse communicatiemiddelen getest. Dat er echt iets moet veranderen is duidelijk, maar wat precies is nog een behoorlijke uitdaging.

Veel belangstelling

Het seminar is goed bezocht. Ongeveer honderd bezoekers zorgden voor een volle zaal in de molen van de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Na inleidingen door Klaas Wybo van der Hoek van NHL Stenden en Boukje Tol, wethouder bij de gemeente Waadhoek, legde de St. Lezen en Schrijven uit wat precies laagtaligheid is. Heel bijzonder was het persoonlijke verhaal van Tineke Leyten, een taalambassadeur die zelf heeft meegemaakt hoe het is om niet te kunnen lezen en schrijven. Haar persoonlijke ervaringen waren aangrijpend. Van de gehele Nederlandse bevolking is ongeveer 1 op de 8 inwoners laagtalig. Gebruiksaanwijzingen, brieven, wegborden kunnen allemaal onbegrijpelijk zijn.

Workshop

Hierna volgde een presentatie van de onderzoekresultaten door Dr. Martijn Keizer van de RUG gevolgd door een workshop waarin de deelnemers mogelijke oplossingen bedachten. Hoewel de persoonlijke ervaringen grote indruk maakten op iedereen, was het mooi om te zien dat het ook energie gaf om samen over de problematiek na te denken. De eerste deelnemers reageerden vanochtend al. Ze plaatsen reacties op LinkedIn, organiseren voor hun collega’s een TED-talk of kwamen met andere ideeën.

Programma seminar hoog gewaardeerd

Het is altijd spannend of het programma van een seminar aanslaat. Dit keer was het een schot in de roos volgens de aanwezige opdrachtgevers, politici, beleidsmakers, schuldhulpverleners en gerechtsdeurwaarders. Dat er nog een hoop werk te doen is, was wel duidelijk. Dat het heel erg noodzakelijk is ook!

Kon jij er deze keer niet bij zijn? Meld je alsnog aan voor één van de komende seminars via www.lezenisnietbegrijpen.nl/seminars
Seminar lezen is niet begrijpen 2019-01-15 05