Nieuws

Hockeyclub begint ‘blue zone’ voor betere samenleving: ‘Ook arme kinderen moeten kunnen sporten’

25 februari 2025

Hockeyclub NMHC gaat op de maatschappelijke toer. De sportvereniging wil inspireren tot een gezonde leefstijl, mensen samenbrengen én de kloof tussen arm en rijk verkleinen. Het verschijnsel ‘blauwe zones’ gebruiken ze daarbij als kapstok.

Kinderen uit arme gezinnen voor wie sporten onbetaalbaar is, krijgen gratis lidmaatschap en sportkleding van een sportvereniging naar keuze. Jongeren van de jeugdhockeyteams halen ouderen op uit de nabijgelegen wijken Brakkenstein en Groenewoud om gezellig naar sportwedstrijden te komen kijken en elkaar te ontmoeten. De toppers uit het eerste elftal worden ingezet als influencers en geven het goede voorbeeld op het gebied van bewegen en gezonde voeding.

Het zijn de eerste drie concrete voorbeelden van het project Blue Zone D’Almarasweg, dat draait om gezondheid en sociale betrokkenheid. Daarmee wil de Nijmeegse hockeyclub NMHC de komende jaren stevig aan de weg timmeren. De ambities zijn hoog: initiatiefnemers Daan Dohmen en Joop Tromp dromen ervan dat álle vijftien sportverenigingen in de ruime omgeving van het sportcomplex aan de D’Almarasweg zich erbij aansluiten.

Voor de gemeenschap

‘Sport als basis voor een betere samenleving’ is het motto van het project. ,,Vroeger hadden de kerken de functie om iets voor de gemeenschap te doen, nu moet je elders houvast zoeken. In dorpen zie je dat sportverenigingen die taak op zich nemen maar in steden gebeurt dat nog minder”, zegt Daan Dohmen, voorzitter van NMHC.

Bestuurslid Joop Tromp vult aan: ,,Onze leden, hun familie en vrienden vormen samen een community van zo’n vierduizend mensen. Daar zitten veel mensen tussen die best iets voor de samenleving willen betekenen, ook via hun onderneming. De Blue Zone biedt daarvoor een kapstok.”

De naam van hun project verwijst naar de zogenaamde blue zones, vijf plekken op aarde waar meer mensen gezonder oud zouden worden dan elders. Dat zou komen door een combinatie van onder meer voldoende bewegen, gezond eten, goed slapen én een stevig sociaal netwerk. Het bestaan van deze gebieden wordt inmiddels stevig in twijfel getrokken, maar de leefstijl spreekt tot de verbeelding en sluit ook goed aan bij de algemene opvattingen over fit blijven en oud worden.

“Kinderen die in een gezin met schulden opgroeien, hebben minder kansen. Maar als ze kunnen sporten, geeft dat veel energie”, Joop Tromp, Bestuurslid NMHC

Armoede

Dat daar meer aandacht voor komt, achten de initiatiefnemers belangrijk. ,,Ik ben een tijd lid geweest van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Daar werd geregeld gesproken over de toenemende kosten van de zorg, de ongezonde leefstijl en de groeiende kloof tussen arm en rijk. De noodzaak om daar iets aan te doen, is groot”, vindt Dohmen.

Tromp is eigenaar van incassobureau Syncasso en heeft veel te maken met mensen met grote schulden. Via de Blue Zone is zijn bedrijf partner geworden van NMHC en wil hij kinderen uit arme gezinnen laten sporten. ,,Kinderen die in een gezin met schulden opgroeien, hebben minder kansen en lopen meer risico later zelf ook in de schulden te komen”, zegt hij. ,,Maar als jongeren kunnen sporten, geeft dat veel energie. Zowel fysiek als mentaal.”

Hun idee is: onder de paraplu van Blue Zone D’Almarasweg allerlei projecten bedenken die bijdragen aan meer bewegen, gezonde voeding, een betere leefstijl en meer sociale samenhang. Binnen de community van NMHC – en eventueel andere sportverenigingen – worden vervolgens partners gezocht die helpen om zo’n project te financieren. Dat kan op verschillende manieren, tegen verschillende bedragen.

Gewoon beginnen

Het kan ook kleinschalig zijn. ,,Denk aan een wandelclub uit de buurt die na afloop bij ons in de kantine wat wil komen drinken, voor meer gemeenschapszin”, schetst Dohmen. ,,Maar het speelt natuurlijk ook op en rond het sportveld. Het eerste team krijgt extra training via een personal coach, en op hun beurt zullen zij de jeugdspelers weer inspireren met verhalen over gezonde sportvoeding. Hoe meer mensen bezig gaan met een gezonde leefstijl hoe beter. Maar het leven moet wel leuk blijven, dus we gaan hier in de kantine geen alcohol of snoep in de ban doen. Wel bieden we alternatieven aan, voor een gezondere keuze. Zoals alcoholvrij bier op de tap.”

,,Het bedenken van deze infrastructuur was het meeste werk”, zegt Tromp. ,,Dit is hopelijk een vliegwiel. Een aantal verenigingen heeft al belangstelling getoond, we zien wel wie er aanhaakt.” Dohmen: ,,Het is een experiment, niet alles zal meteen lukken maar daar leren we weer van. Zo komen we tot een blauwdruk die andere wijken of steden kunnen overnemen. Je kunt wachten op de overheid of zelf het initiatief nemen. Wij gaan gewoon beginnen.”

Bron: De Gelderlander

Feedback