Nieuws

"Een jeugdboek over geldproblemen: Interview met schrijfster Caja Cazemier"

06 maart 2025

Geldproblemen en schulden zijn onderwerpen die jongeren vaak ver van zich af proberen te houden. Maar wat als je er toch mee te maken krijgt? Op verzoek van Syncasso schreef auteur Caja Cazemier een jeugdboek over dit thema. We spraken haar over het schrijfproces, de uitdagingen en de impact die ze hoopt te maken met haar boek.

Van idee tot boek

Hoe kwam je op het idee om dit boek te schrijven?

“Het idee kwam eigenlijk van Syncasso zelf. Gerechtsdeurwaarder Paul Otter benaderde me met de vraag of ik een jeugdboek over geld en schulden wilde schrijven. Ik wist meteen: dit is een belangrijk onderwerp en past bij mij. Ik schrijf over jongeren en de uitdagingen waarmee ze te maken krijgen. Geld en schulden zijn thema’s die veel impact hebben, dus ik vond het een mooie kans om dit bespreekbaar te maken.”

Had je meteen een verhaal in gedachten?

“Niet direct, maar na mijn research ontstond al snel een duidelijke lijn. In overleg met Syncasso kwam ik op het idee om twee hoofdpersonen te nemen: een zestienjarige en een achttienjarige. Hierdoor kon ik verschillende kanten van het onderwerp belichten, zoals geldproblemen rond de zorgverzekering en de gevaren van ‘buy now, pay later’-constructies. Toen ik werd gewezen op het fenomeen ‘geldezels*’, wist ik: dat wordt een belangrijke verhaallijn. Dit onderwerp raakt veel jongeren en is een groot probleem in de samenleving.”

Research en inzichten

Wat heeft je het meest geraakt tijdens je onderzoek?

“Ik sprak met jongeren die schulden hadden en kwam in contact met iemand die als geldezel was gebruikt. Die jongen had een schuld van 95.000 euro en zijn toekomst lag in duigen. Dat vond ik ontzettend heftig. Ook realiseerde ik me hoeveel schaamte er rond schulden hangt. Jongeren durven vaak niet om hulp te vragen en proberen het zelf op te lossen, wat het probleem vaak verergert.”

Heb je nieuwe inzichten gekregen over het werk van gerechtsdeurwaarders?

“Ja, zeker! Voordat ik aan dit project begon, had ik – net als veel mensen – een vrij eenzijdig beeld van gerechtsdeurwaarders. Ik zag ze als de mensen die problemen komen brengen. Maar ik ontdekte dat ze juist een helpende hand bieden en proberen mensen weer grip op hun financiën te geven. Dat vond ik een belangrijke eyeopener.”

Impact en boodschap

Wat hoop je dat jongeren meenemen uit dit boek?

“Twee dingen: kennis en moed. Kennis over financiële verantwoordelijkheden, zoals dat je recht hebt op zorgtoeslag als je 18 jaar wordt. Maar ook de moed om hulp te zoeken als je in de problemen komt. Schulden zijn zwaar en kunnen je toekomst in de weg zitten. Ik hoop dat jongeren na het lezen van dit boek denken: ‘Ik sta er niet alleen voor. Ik kan hulp vragen.’”

Wat kunnen organisaties zoals Syncasso beter doen om jongeren te ondersteunen?

“Het is belangrijk om jongeren beter te informeren over financiële verantwoordelijkheden en de mogelijke gevolgen van schulden. Door meer voorlichting te geven en vroegtijdig ondersteuning aan te bieden, kunnen organisaties helpen om financiële problemen te voorkomen. Daarnaast kan het doorverwijzen naar passende hulp een waardevolle bijdrage leveren aan het duurzaam oplossen van schulden.”

Over Caja Cazemier

Caja Cazemier heeft een achtergrond in het onderwijs en schrijft psychologische jeugdromans over thema’s die jongeren raken. Haar verhalen gaan over de worstelingen, keuzes en emoties waar jongeren mee te maken krijgen. “Ik wil laten zien hoe jongeren met problemen omgaan, hoe ze oplossingen zoeken en hoe ze er weer uit kunnen komen. Dat is ook de kracht van dit boek.”

Met dit boek zetten we een belangrijke stap in het bespreekbaar maken van financiële problemen onder jongeren. Want hoe eerder het onderwerp uit de taboesfeer wordt gehaald, hoe sneller jongeren hulp durven zoeken en financiële problemen worden voorkomen.

*Geldezels: een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening laat gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen.

Feedback