Nieuws

“Duurzaam betaalgedrag doelstelling voor hele schulddienst- verleningsketen”

24 mei 2023

 

Vorig jaar organiseerden we voor het eerst samen met opleidingsinstituut Kerckebosch het Jaarcongres Schuldenketen. Een diverse verzameling van (wetenschappelijke) experts deelden tijdens dit congres hun visie over een integrale schulddienstverleningsketen waarin invordering en schuldhulpverlening elkaar aanvullen en versterken om schulden op te lossen en problematische schulden te voorkomen.

Dit jaar organiseren we samen met Kerckebosch een vervolg op dit congres. Op donderdag 22 juni hoort en ziet u verschillende (wetenschappelijke) experts over ‘Inzicht in gedrag & Doorontwikkelen van de schuldenketen’. In dit artikel kijken we nog even terug naar vorig jaar en vragen we de sprekers van toen, te reageren op stellingen van hun collega-sprekers. In dit artikel reageert Nick Huls op een stelling van Michaël Brouwer.

Stelling I – Michaël Brouwer
Doelstelling voor hele schulddienstverleningsketen is Duurzaam betaalgedrag

Michaël: Duurzaam betaalgedrag is wanneer iemand weer toekomstperspectief heeft en zijn rekeningen normaal kan betalen. Bij die doelstelling richten we ons op een constructieve eindsituatie in plaats van alleen het probleem oplossen. Dat levert voor iedereen een goede situatie op en een schuldenvrij perspectief voor de schuldenaar. Als de oorzaak van het financiële probleem niet is opgelost, komt het probleem terug. We moeten ervoor zorgen dat ze uit de financiële problemen komen en blijven door een gezonde, financiële levensstijl.

Nick Huls

Ik vind dat een prima uitspraak van Michaël, om de vele actoren hun rol te laten spelen met een gezamenlijk perspectief. Eigenlijk doen ze allemaal hetzelfde, betalingsproblemen helpen oplossen. Schuldhulpverlening in opdracht van de client, de gerechtsdeurwaarder in opdracht van de crediteur. In plaats van felle tegenstellingen zijn daarvoor juist samenwerkingen nodig. De functies van de verschillende ketenpartners lopen in elkaar over. Om duurzaam betaalgedrag te stimuleren is een breed scala van instrumenten nodig die op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Niet op elkaar wachten maar samenwerken aan éénzelfde doel. Er is zoveel gebeurd in de afgelopen jaren, maar het basisprincipe – allemaal aan hetzelfde doel werken – is nog nooit gelukt.

Meld u aan voor ons komende congres op 22 juni 2023

Komende donderdag 22 juni is het volgende Jaarcongres Schuldenketen. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.schuldenketencongres.nl. Daar kunt u zich ook online inschrijven om deel te nemen.

Jaarcongres Schuldenketen

In het volgende artikel wordt de stelling van mr. André Moerman – “Er moet een moratorium komen (op de invordering) bij problematische schulden – besproken”. U kunt alle artikelen in deze reeks in ons nieuwsarchief terugvinden.

Feedback