Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Coalitie totaal verdeeld over voorstel overnemen schulden door gemeenten

Coalitie totaal verdeeld over voorstel overnemen schulden door gemeenten

Regeringsfracties VVD en PvdA denken diametraal anders over een voorstel van de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart om gemeenten de schulden van de overheidsdiensten over te laten nemen.

De VVD vreest dat hierdoor het geld nooit meer terugkeert. “Een totaal maar dan ook totaal verkeerd signaal van deze wethouder die voor Sinterklaas meent te kunnen spelen”, aldus VVD-Kamerlid Perjan Moors tegen NU.nl.

De PvdA ziet er echter wel wat in. “Bij deze pilot betaalt de schuldenaar zijn schulden af aan de gemeente en de gemeente handelt de zaken af met de schuldeisers. De PvdA is voorstander van dit soort experimenten”, aldus PvdA-Kamerlid Keklik Yücel.

“Het helpt om mensen zo snel mogelijk op een effectieve manier uit de schulden te krijgen. Het initiatief van Amsterdam past hier in.”

CJIB

Vliegenthart stelde dinsdag in NRC voor dat de gemeente bij wijze van proef de schulden overneemt van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Volgens Vliegenthart kent de gemeente de schuldenaar beter en kan die dus beter door de gemeente geholpen worden. Indien de proef succesvol zou zijn, zou de gemeente ook de schulden moeten overnemen van Belastingdienst, DUO en UWV.

De wethouder stelt dat uit onderzoeken van gerenommeerde instituten als de Algemene Rekenkamer en de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid blijkt dat de overheid slecht kan omgaan met de schulden. Ze zouden te bureaucratisch werken en te veel verwachten van de schuldenaars. Lees meer…