Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Beslag op Bitcoins

Beslag op Bitcoins

De Bitcoin is een digitale munt waarmee betaald kan worden, en is in ‘de cloud’ een steeds populairder betaalmiddel. De kans dat debiteuren Bitcoins in hun vermogen hebben wordt daarmee steeds groter. Omdat het een digitale munt is, kan er moeilijk vat op worden gekregen. Bovendien is het volgens de gebruikers onderscheidend van alle andere valuta omdat het gebruik van de munt anoniem is. Bitcoins kunnen worden verstuurd van persoon naar persoon, zonder bank of andere organisatie als tussenpersoon. Er is dus geen instantie die (tegen betaling) ervoor zorgt dat de betaling plaatsvindt, dit kan de gebruiker helemaal zelf doen.

De Bitcoins worden door de gebruikers bewaard in hun eigen Bitcoin-wallet (digitale portemonnee). Als u als schuldeiser weet dat de wederpartij een Bitcoin-tegoed heeft, dan moet u ook weten welke wallet van deze persoon is en de toegangscode daarvan weten (private-key). In het buitenland en in het Nederlandse strafrecht heeft men ervaring met dit soort beslagen. Tijdens het strafrechtelijk onderzoek zijn dan voldoende gegevens verzameld waaruit blijkt dat iemand een Bitcoin-wallet heeft en waarvan ze de unieke toegangscode hebben weten te achterhalen. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft zijn eigen Bitcoin-wallet en boekt in beslag genomen Bitcoins direct naar hun eigen wallet om te voorkomen dat de Bitcoins uit het beslag worden onttrokken. De informatie is verkregen tijdens het strafrechtelijk onderzoek, waardoor beslaglegging eenvoudiger werd en onttrekking aan het beslag onmogelijk.

Voordat er beslag kan worden gelegd op Bitcoins moet er een aantal fases doorlopen worden. Op het moment dat u als schuldeiser een dergelijke wallet en de bijbehorende unieke code van de wederpartij kent, kan een deurwaarder (met een ICT specialist), de Bitcoins in beslag nemen en in bewaring geven bij een bewaarder die dan zelf een Bitcoin wallet heeft aanmaakt. Er zijn op internet genoeg bedrijven die Bitcoins kopen van andere Bitcoin gebruikers. De waarde wordt bepaald door vraag en aanbod.

Er zijn geen situaties bekend waarbij een beslag op Bitcoins in het civiel recht succesvol is gelegd. Heeft u ervaring met het leggen van beslag op Bitcoins? Wij horen graag uw verhaal. Neem contact met ons op via: sales@syncasso.nl