Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren Meer informatie

Ayse Uyar | HRM Stagiair bij Syncasso

Een stage bij een gerechtsdeurwaarder geen goed idee? Juist wel, ik heb hier echt het ‘collega-gevoel’!

Ayse Uyar | HRM Stagiair bij Syncasso

Ik studeer aan de Haagsche Hogeschool, derde jaar HRM management. Als mensen niet weten wat een HRM studie is, leg ik ze uit dat het voorheen Personeel, Organisatie en Arbeid genoemd werd. Daar hebben ze meestal een duidelijker beeld bij.

Ik loop stage op de HRM-afdeling van Syncasso. Die duurt bij De Haagse Hogeschool tien maanden. Bij andere opleidingen vaak maar vier tot zes maanden. Mijn opleiding vindt dat deze stage je vooral werkervaring moet opleveren. Echt meedraaien in een HRM-team. Dat lukt gewoon beter als je stage langer is en dat merk ik nu ook.

Onderdeel van het team

Ik heb in mijn eerste jaar een snuffelstage van zes weken gedaan bij een uitzendorganisatie. Een verschil van dag en nacht met mijn huidige stage. Daar deed ik alleen administratief werk. Invoeren van uren en gegevens van kandidaten. Kopieerwerk. Ik was natuurlijk nog maar net begonnen, maar het had van mij wel wat uitdagender gemogen. Bij Syncasso voel ik me onderdeel van het HRM team. Geen stagiair, maar een collega.

Persoonlijke stagedoelen

De stage is verplicht in het derde jaar. Met een tussentijds gesprek en een eindbeoordeling. Ik moet een verslag maken waarin ik de Syncasso organisatie beschrijf, de HRM-afdeling en overzicht van de taken en werkzaamheden bij Syncasso. Daarnaast moet ik werken aan mijn persoonlijke leerdoelen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met plannen, kun je daarvan een persoonlijk leerdoel maken. Om dat doel te halen, moet je natuurlijk gewoon veel bezig zijn met plannen. Een keer per drie weken heb ik samen met drie andere studenten een gesprek met mijn supervisor van De Haagsche Hogeschool. Daarin bespreken we onze leerdoelen en waar we tegenaan lopen in onze stage. Hoe je problemen die je ondervindt tijdens je stage kunt oplossen. Die gesprekken zijn ook bedoeld om je te stimuleren om je verder te ontwikkelen.

Goede begeleiding

Bij Syncasso is Paula Fritschij mijn stagebegeleider. Meteen op mijn eerste dag heeft ze een heel plan met me doorgenomen. Kennismaking met de organisatie, met de collega’s. Stap voor stap heb ik zo de volle breedte van de HRM-afdeling en de werkzaamheden leren kennen. Met Paula evalueer ik regelmatig mijn werkzaamheden en leerdoelen. In het begin wekelijks, tegenwoordig doen we dat elke twee weken.

Meepraten of toekijken?

Als stagiair heb ik een ondersteunende rol, maar ik word bij alle overleggen betrokken. Daar zit ik niet als toehoorder bij. Het is echt de bedoeling dat ik mijn mening deel. Ik krijg ook beleidsstukken die ik moet lezen en waarop ik mijn reactie moet geven. Die reactie wordt serieus genomen en gewaardeerd. Ik ben van mezelf eigenlijk een beetje terughoudend. Kijk liever eerst de kat uit de boom. Maar nu praat ik ook mee met de HRM collega’s, overleg ik met de Teamleiders én met de collega’s van marketing en communicatie en van Legal.

HRM-taken

Ik zorg ervoor dat alle teamleiders dagelijks een update krijgen van de verjaardagen in hun team. En van de thuiswerkovereenkomsten die vernieuwd moeten worden of aflopen. Zorg ook voor de verlengingen en de nieuwe contracten. Ik check ook elke dag Otys, ons wervings- en selectiesysteem. Alle sollicitaties die daarin binnen komen beoordeel ik, met de Cv’s en motivaties. Ik adviseer aan Paula of we moeten uitnodigen of afwijzen. Dat advies moet ik natuurlijk goed motiveren en beargumenteren. Gelukkig is Paula het in 99% van de gevallen met mij eens. Dan stuur ik de sollicitaties door naar de leidinggevenden om af te stemmen wie we persoonlijk willen spreken. En vervolgens maak ik de afspraken met de kandidaten. Liefst telefonisch, maar soms ook per email. Tenslotte woon ik ook de sollicitatiegesprekken bij. Mag dan ook gewoon vragen stellen aan de kandidaten.

Stage bij een gerechtsdeurwaarder?

Ik had zelf geen beeld bij de gerechtsdeurwaarder. Nooit zelf mee te maken gehad, ook in mijn omgeving niet. Maar die plaatste er wel vraagtekens bij. Ik had er zelf helemaal geen beeld bij, dus ook geen vooroordeel. Pas toen ik bij Syncasso zat, besefte ik wat gerechtsdeurwaarders allemaal doen. Dat negatieve beeld over gerechtsdeurwaarders herken ik helemaal niet bij Syncasso. Ze doen gewoon hun werk en helpen mensen die niet kunnen betalen om een oplossing te vinden. Verder is het een groot, professioneel bedrijf. En een prima stagebedrijf voor mij, waar ik heel blij mee ben.
stageplek