Nieuws

Als schuldhulpverlener is werken bij een deurwaarder juist heel verhelderend

08 januari 2019

Als schuldhulpverlener is werken bij een deurwaarder juist heel verhelderend

Petra Sijtsma | Incassomedewerker Corporate Gerechtelijk

Ik werk nog niet zo lang bij Syncasso. Dit is mijn tweede baan nadat ik eerder 19 jaar voor een bank gewerkt heb. Daarin had ik zijdelings te maken met deurwaarders. Door een reorganisatie bij de bank moest ik nadenken over een nieuwe baan. Ik heb er bewust voor gekozen om mezelf om te scholen naar schuldhulpverlener. Die opleiding heb ik gevolgd en inmiddels ben ik gecertificeerd schuldhulpverlener. Maar een baan vinden in dat werkveld is lastig. Weinig aanbod en meestal de eis dat je over een ruime ervaring moet beschikken. Die heb ik natuurlijk nog niet. Toen zag ik een vacature bij Syncasso. Ik ben heel nieuwsgierig en leergierig. Daarom leek het mij interessant om ‘de andere kant’ te leren kennen bij een deurwaarderskantoor.

Incasso helden

Ik werk officieel in het team Gerechtelijk Overig in Leeuwarden. We hebben onze teamnaam zelf omgedoopt in Team Collection Heroes. Overig klinkt net alsof ons team niet zo belangrijk is. Terwijl we voor opdrachtgevers de complete gerechtelijke invordering verzorgen. We willen trouwens niet alleen een incasso held zijn voor onze opdrachtgevers. Maar juist ook voor hun debiteuren.

Beeld gerechtsdeurwaarder bijgesteld

Mijn beeld van de gerechtsdeurwaarder is door dit werk compleet veranderd. Ik was in de veronderstelling dat het deurwaarderswerk uitsluitend draaide om een betaling af te dwingen. Nu ik zelf zie hoe het in de praktijk werkt, gaat daar een heel uitgebreid communicatieproces aan vooraf. Juist om te voorkomen dat de deurwaarder bij je aan de deur moet komen. Dat lukt helaas niet bij iedereen. Maar dan heb je het vaak zelf wel zover laten komen.

Samenwerken aan schuldenproblematiek

Voor mijn certificering als schuldhulpverlener moet ik PE (permanente educatie) bijeenkomsten bijwonen met andere schuldhulpverleners. Opvallend hoeveel grimmige reacties ik kreeg toen ik vertelde dat ik bij een deurwaardersorganisatie ben gaan werken. Er was zelfs iemand die daarom helemaal niet met mij wilde praten. Terwijl ik juist denk dat schuldhulpverlening en gerechtsdeurwaarders beter moeten gaan samenwerken om meer schuldproblemen op te kunnen lossen.

Verschillende werkafspraken

In ons werk worden we ondersteund door geautomatiseerde werkstromen en verschillende score-systemen. Die geven onder andere aan of een debiteur als een Niet-Willer of een Niet-Kunner aangemerkt moet worden. Of alleen met behulp van een betalingsregeling het betalingsprobleem kan oplossen. In ons team hebben we te maken met verschillende werkafspraken per opdrachtgever. Daarom hebben we regelmatig contact met de opdrachtgevers om te bespreken welke volgende stap we zullen gaan nemen. Of we bijvoorbeeld akkoord mogen gaan met een langere betalingsregeling. Ook omdat de vorderingen heel verschillend van aard zijn.

Identiteitsfraude

We behandelen bijvoorbeeld ook vorderingen van webshops. Daarbij moeten we extra attent zijn op identiteitsfraude. Voor we een dagvaarding opstellen, zijn we verplicht om het adres in de Basis Registratie Personen te controleren. Desondanks krijgen we toch nog regelmatig mensen aan de telefoon om ze te helpen om aangifte van identiteitsfraude te doen.

Allround

Ons team bestaat uit een mix van collega’s met heel veel ervaring en ‘verse’ krachten. Vanwege de diversiteit van het werk en de opdrachtgevers is het belangrijk dat iedereen ‘allround’ is. Ik ben zelf intensief ingewerkt door een collega met meer dan tien jaar ervaring. Dat vond ik zelf ook belangrijk, omdat ik wil snappen wat ik doe en wil weten waarom we dat doen.

Nieuwe collega’s

We zijn nog op zoek naar nieuwe collega’s. Als je denkt dat je in ons team past, bekijk dan eens de vacature op onze website.
Incassomedewerker Corporate Gerechtelijk vacature

Gerelateerde nieuwsberichten

09 juli 2024

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen

Samenwerking in de schulddienstverleningsketen is een voorwaarde om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Syncasso onderhoudt daarom via haar Social Responsibility Officer actief het contact met het schulddienstverleningsnetwerk om verbeteringskansen te signaleren en te realiseren.

Lees meer over: Samenwerking in de schulddienstverleningsketen
04 juli 2024

Mee met de gerechtsdeurwaarder

Regelmatig neem ik mensen mee op bij mijn huisbezoeken als gerechtsdeurwaarder. Zoals politici, pers en stakeholders om hen een realistisch beeld te geven van het werk van de gerechtsdeurwaarder en waar we in de praktijk mee te maken krijgen. Niet alleen de huisbezoeken zelf maar ook de vele stakeholders en de maatschappelijke aandacht voor schulden: hoe vinden we daar onze weg in?

Lees meer over: Mee met de gerechtsdeurwaarder
25 juni 2024

Lees mee met de verhalen van ons team

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Esther Verstraten, deurwaarder bij Syncasso.

Lees meer over: Lees mee met de verhalen van ons team
25 juni 2024

Syncasso Tour du Syncasso

Van 12 tot 14 juni hebben onze sportieve collega’s een mooie tocht van meer dan 500 km gemaakt langs al onze Syncasso-kantoren, allemaal voor het goede doel: de Hersenstichting. Op dag één trapten ze van Arnhem naar Utrecht, met een stevige portie wind door het Groene Hart naar Rotterdam, om te eindigen in het bruisende Amsterdam. Op dag twee trotseerden ze de polders richting Leeuwarden, gevolgd door een prachtige rit door natuurgebieden terug naar Arnhem.

Lees meer over: Syncasso Tour du Syncasso
20 juni 2024

Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres

Op donderdag 13 juni vond de derde editie van het Jaarcongres Schuldenketen plaats bij Villa Jongerius in Utrecht. Syncasso organiseerde samen met Kerckebosch Studiecentrum dit congres over de groeiende uitdagingen rondom financiële verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

Lees meer over: Terugblik 3e editie van het Schuldenketencongres
18 juni 2024

Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’

Op 10 juni waren we aanwezig bij de door Wijzer in geldzaken georganiseerde netwerkbijeenkomst ‘Geldlessen voor de toekomst’. Een waardevol evenement waar vooral docenten uit primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en partners uit de financiële sector bijeenkwamen ter bevordering van de financiële educatie in Nederland.

Lees meer over: Syncasso aanwezig bij Wijzer in geldzaken bijeenkomst: ‘Geldlessen voor de toekomst’
11 juni 2024

Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023

2023 was door economische en maatschappelijke onzekerheden een uitdagend jaar. Maar het bood ook kansen om te groeien en onze dienstverlening verder te verbeteren. We hebben in 2023 niet alleen onze bedrijfsdoelstellingen behaald, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot. Duurzame oplossingen, innovatie en de professionaliteit van ons team zorgden voor groei en een verdere versterking van onze marktpositie.

Lees meer over: Onze Cash- en Care-jaarverslagen 2023
04 juni 2024

Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’

In het afgelopen decennium is de overgang in gang gezet van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij. Dit heeft impact op schuldeisers en alle andere partijen die een rol hebben in het voorkomen en oplossen van schulden. Het vraagt zowel inzicht in de oorzaken van schuldenproblematiek als ideeën voor mogelijkheden om deze te voorkomen en op te lossen.

Lees meer over: Chi Lueng Chiu spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over ‘Homo Collaboratus’
30 mei 2024

Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen

Over 2 weken is de 3e editie van het Jaarcongres Schuldenketen en bespreken we samen hoe de schuldenketen een positieve bijdrage kan leveren in de steeds uitdagendere financiële verantwoordelijkheid die burgers dragen.

Lees meer over: Anna Custers (HVA) spreekt tijdens Jaarcongres Schuldenketen over financieel welzijn jongvolwassenen
Feedback