Nieuws

De koffiepauze – Maak kennis met Petronella, relatiemanager bij Syncasso

28 oktober 2025

In onze maandelijkse interviewserie “De koffiepauze” laten we u kennismaken met de mensen achter Syncasso. Wie zijn zij? Wat drijft hen in hun werk? En wat doen ze graag buiten kantoortijd?

Deze maand spreken we met Petronella. Ze begon 23 jaar geleden bij Syncasso als incassomedewerker, groeide door tot gerechtsdeurwaarder en is nu relatiemanager voor corporate opdrachtgevers. In dit interview vertelt Petronella over de kracht van duurzame klantrelaties, waarom ze zo’n plezier haalt uit het verbeteren van processen, én hoe ze verandering stimuleert binnen en buiten Syncasso. In haar vrije tijd vindt ze rust op haar boerderij in Friesland, waar ze kookt, tuiniert en klust. Een veelzijdige collega met een hart voor haar werk én haar omgeving. Lees mee tijdens de koffiepauze!

Wie ben je en wat doe je bij Syncasso?

Ik ben nu 7 jaar relatiemanager voor een aantal corporate opdrachtgevers. Daarvoor heb ik verschillende andere functies gehad. Mijn werk draait om het opbouwen en onderhouden van duurzame klantrelaties en het continu verbeteren van de klanttevredenheid: zorgen dat we doen wat we beloven, processen verbeteren en klantwensen vertalen naar onze dienstverlening. Denk hierbij aan het opstarten van verschillende pilots.. Omdat de incassowereld voortdurend in beweging is, is dit ontzettend divers.

Wat heb je hiervoor gedaan bij Syncasso?

Ik begon 23 jaar geleden als incassomedewerker op de afdeling Finance, deed daarna de deurwaardersopleiding en werkte als deurwaarder in Amsterdam. Vervolgens heb ik verschillende  teammanagerfuncties gehad. In 2015 ben is als klantgroepmanager Corporate aan de slag gegaan en  uiteindelijk als fulltime relatiemanager. Die afwisseling maakt dat het werk nooit saai is geweest en dat het helemaal niet als 23 jaar voelt. Mijn werkweek ziet er nooit hetzelfde uit. Ook ben ik gerechtsdeurwaarder. In 2011 werd ik als jongste vrouwelijke deurwaarder de opvolger van de oudste deurwaarder van Nederland.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Mijn dagen bestaan uit veel (klant)contact, zowel intern als extern. Ik ben regelmatig op locatie, maar ook veel in meetings. Ik werk op operationeel, tactisch en strategisch niveau: ik bereid overleggen voor, analyseer prestaties en signaleer verbeterpunten. Daarnaast werk ik aan pilots en verbetertrajecten, zoals het verbeteren van incassoscores en de artikel 96Rv procedure. Dit is een nieuwe alternatieve wijze van procederen bij de Rechtbank, er vindt een oproeping plaatst door de Rechtbank in plaats van het uitbrengen van een dagvaarding. Ik vind het leuk om met klanten te communiceren, verbeteringen te zoeken en intern met de blik van de klant naar processen te kijken.

Het vertrouwen dat ik krijg van opdrachtgevers geeft mij veel voldoening. Soms heb ik zelfs intensiever contact met hen dan met collega’s binnen Syncasso. Dat zegt iets over de rol die wij vervullen: we zijn geen externe partij, maar een verlengstuk van de organisatie van onze opdrachtgevers.

Door goed te luisteren en proactief mee te denken streven we altijd naar de beste oplossing. Die persoonlijke benadering zorgt ervoor dat opdrachtgevers zich gehoord en begrepen voelen — en dat is precies waar ik het voor doe.

Intern ben ik veel bezig met het verbinden van onze organisatie met de wensen van de opdrachtgever. Zo organiseren we ‘ken-je-klant’-sessies met de operatie, zodat collega’s begrijpen wat er bij de opdrachtgever speelt en wat zij belangrijk vinden. Dat helpt enorm om de klantrelatie te versterken. Dat vind ik belangrijk én leuk om te doen.

Wat doe je graag buiten je werk?

Buiten mijn werk om ben ik het liefst thuis op onze boerderij in Friesland. De boerderij is een droom die we hebben waargemaakt. Ik hou van tuinieren en verbouw mijn eigen groente en kruiden, gewoon in een kas achter het huis. Het gaat me niet om de perfecte oogst, maar om het proces en de rust die het geeft. Klussen vind ik ook heerlijk: in ons vakantiehuis in Piemonte heb ik samen met een kennis de keuken geplaatst en zelf gestuct en geschilderd. Koken vind ik ook leuk, vooral in het weekend. Dan duiken we samen de keuken in om nieuwe recepten uit te proberen en uitgebreid te tafelen, vaak met vrienden erbij. Vroeger had ik paarden, een hobby die ik tijdelijk heb losgelaten, maar die ik graag weer wil oppakken.

Feedback